BERGSTRÖM: Vi skriver för lite negativt om dig

Sveriges främste MMA-fajter bojkottar Sportbladet för att vi skriver för mycket negativt om honom.

Så olika man kan tycka.

Jag tycker att vi skriver för lite negativt.

Natten till söndag går Khamzat Chimaev sin elfte proffsmatch i MMA. Svensken är hittills obesegrad, har avslutat sju matcher i första ronden och rankas av den tyngsta arrangören UFC som elva i sin viktklass.

Besegrar Khamzat andrarankade Gilbert Burns spår många att han får en titelmatch om bältet.

Det är både aktuellt och intressant.

”En välsignelse i paradiset”

En annan fråga berör Chimaevs nära band till Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov, vars milis kadyrovtserna anklagas ligga bakom mord, förföljelse av homosexuella och tortyr av meningsmotståndare. Svensken, som har tjetjenska rötter, har flera gånger besökt Kadyrov. Han har poserat på bilder, ätit middagar, tränat på gym och tagit emot en lyxbil i present (en mercedes som han sedan kraschade).

”Må den allsmäktige hylla dig, broder. Må allt du har gjort bli en välsignelse i paradiset”, hälsade Chimaev till Kadyrov på instagram 2020.

I mars 2022 meddelade Ramzan Kadyrov att han hade anlänt till Ukraina för att leda tjetjenska förband på den ryska sidan. Målet för hans ökänt brutala trupper var att ”med alla medel avsluta kriget på ett par dagar”.

Därmed aktualiseras vår svenske stjärnfajters täta koppling till krigsherren. Hur resonerar Khamzat Chimaev om den? Stöttar han fortsatt Kadyrov eller tar han avstånd?

Men till min kollega Andreas Käck hälsar Chimaev, via sin manager, att han inte talar med Aftonbladet då vi ”många gånger fokuserar mer på det negativa än det han åstadkommit idrottsligt”.

Fem hyllningskrönikor: Duplantishöjder!

Attans.

Det är knivigt att prata med journalister, för de kan få för sig att fråga om annat än den senaste matchen. Ett jäkla pack är vi som håller på och problematiserar och krånglar. Varför inte bara vara snäll och glad? Har vi missat att Chimaev är superduktig och har 17 gånger fler följare än hela Sportbladet?

Den som orkar kan läsa igenom allt vi skrivit om fristilsbrottaren som blev firad MMA-utövare när han vann två UFC-matcher på elva dagar.

Första artikeln, “Fick drömsamtalet när han åt tårta”, publicerades 15 juli 2020 och därefter har Sportbladet radat upp 48 artiklar om Sveriges främste fajter.

Fem av dem är hyllningskrönikor av Stefan Alfelt med rubriker som “Han skickar upp ribban på Duplantishöjder” och “Styrka, snabbhet och balans i perfekt mix”. Utöver rena matchvinklar har vi också skrivit att Chimaev är “hetast i världen”, “jämbördig med de bästa någonsin i UFC” samt “MMA:ns Tyson och Ali”.

En gång skrev vi att han fällts för misshandel efter att med knytnäven ha slagit en butiksanställd i ansiktet i Kalmar. Domen föll en månad efter proffsdebuten. En annan gång citerade vi Amnesty på tal om relationen till Ramzan Kadyrov.

– Det är ett envåldsstyre, folk är livrädda. Då är en sådan här bild ett ställningstagande. Det blir sportwashing som riskerar att tvätta de här personernas rykte, sa Amnestys presstalesperson Ami Hedenborg.

Fyra procent är för mycket

Journalistik är inte så enkel att det finns positiva och negativa vinklar, men om vi ändå ska använda så yxiga kategorier så får jag det till fyrtiosju positiva och två negativa artiklar.

Men fyra procent är alltså för mycket. Trots att Chimaev haft två år på sig att kommentera banden till en av världens grymmaste ledare utan att få ur sig ett knyst är det otänkbart att få svar nu.

Det är en signal till övrig media: minst 96 procent hyllningar om ni ska få en kommentar från det stora affischnamnet för en växande idrott. Annars är relationen tyvärr för dålig. Annars åsidosätter man det han åstadkommit idrottsligt.

Med den här krönikan fjärmar vi oss ytterligare, antar jag. Kvoten av olämpliga texter ökar med någon procentenhet.

För vår rapportering är det ingen större förlust. Det står alla fritt att tala med vilken media som helst och en bojkott påverkar varken vårt uppdrag att beskriva hans framgångar eller att rapportera om det kontroversiella.

Men det är fler än vi som borde tänka igenom förhållandet till Khamzat Chimaev. När Jonas Jerebko skrev på för CSKA Moskva under brinnande krig stängde förbundet av honom och sponsorer avbröt sponsorer sina samarbeten.

Hur ser Chimaevs sponsorer på vänskapen med ledaren som kallas ”Putins knähund”? Hur ser hans svenska gym och förening Allstars på saken? Hur ser annan media på att den som frågar om saken bojkottas?

Tänk så dumt. När man inte vill svara på en fråga dyker det genast upp nya.

61c97bb9 233e 41a4 b221 bc38dfdec613?fit=crop&h=1900&q=50&w=1900&s=b5389b0fea12dedff23c35cd82bbe5545dbd0d9b
Publisert:

We want to give thanks to the author of this write-up for this outstanding web content

BERGSTRÖM: Vi skriver för lite negativt om dig

Cool N Spicy